Senaste nytt om säsongen 2021

Kära Hammarbyvänner,
Fortfarande får vi anpassa oss till den rådande pandemin och de restriktioner den medför. 
Visningar i husen på  Hammarby startar preliminärt inte förrän 1 juni. Samma gäller för Café Sara Lisa. Parken kommer dock att vara öppen från 1 maj. Vernissagen av Karin Berglunds utställning i östra flygeln är framskjuten till den 5 juni.

Ändrade tider råder även för aktiviteter och öppettider på Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Linnémuseet.Se viktig information nedan.
Nedan finns en länk till Botans hemsida där mer detaljerad information finns för de Linnéanska trädgårdarna.
https://www.botan.uu.se/vara-tradgardar/linnes-hammarby/besok-linnes-hammarby/oppettider-priser/oppettider-under-covid19-pandemin/

Man kan även gå in på www.botan.uu.se så finns länkar där. 
Det är trots allt möjligt att njuta av en vandring i kulturlandskapet och vi kan glädja oss åt att sipporna, träden och blommorna i trädgården inte alls bryr sig om det virus som drabbat oss!
Trots den framskjutna starten på Hammarbysäsongen ser vi förhoppningsfullt fram mot fina dagar Hammarby!
Varmaste hälsningar
Eeva Lakomaa (ordf.)

Årsmötet flyttat!

Meddelande inför årsmötet för Sällskapet Linnés Hammarby: Datum för årsmötet blir söndagen den 11 april klockan 15.00.

På grund av de restriktioner som råder beträffande sammankomster kan inte årsmötet genomföras i en normal mötesform. I år kommer därför årsmötet att genomföras elektroniskt via zoom. Handlingar kommer dock att utsändas till er medlemmar via e-post respektive brevpost för dem som saknar e-postadress. Länken till zoom-mötet är https://uu-se.zoom.us/j/64538966042

Med bästa hälsningar Styrelsen för Sällskapet Linnés Hammarby

Linnés Hammarby år 2020

Bästa medlemmar i Sällskapet Linnés Hammarby!

Nuvarande restriktioner och uppmaningar till social distansering medför att aktiviteter påverkas även i de Linnéanska trädgårdarna.

De Linnéanska trädgårdarna; Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Linnés Hammarby kommer samtliga att öppnas den 1 maj. Caféerna planeras hålla öppet enligt de tider som angivits tidigare.

Linnés Hammarby välkomnar besökare den 1 maj som vanligt men kommer inte att ha några visningar inomhus. Istället för visningar inomhus av huvudbyggnaden gör museiassistenten en ordentlig introduktion till huset utomhus. Sedan planeras att besökarna ska få gå på egen hand i museet, max 15 personer samtidigt. Då kommer museiassistenten att följa med som ”husvärd”.

De visningar som annonseras i Botans kalendarium http://www.botan.uu.se (Vårblomning 10 maj, Äppellunden 17 maj) kräver förbokning via bokningen (bokning@botan.uu.se eller  tel vardagar 018 4712838)  så att de vet om de behöver sätta in extra visningar eller guider. Max 15 personer på visningarna utomhus också. 

Vårfagningen 19/4 är inställd, Hammarbydagen 10/5 och den första turen med Lennakatten 14/6 likaså. Däremot kommer Bo Mossbergs utställning i östra flygeln att öppna 9 maj.

När det gäller Slåttern och Skördedagarna är det för tidigt att säga något om dessa än. Länsstyrelsen, som ansvarar för dessa har ställt in alla publika aktiviteter t.o.m. 30 juni, än så länge. Det innebär också att invigningen av det restaurerade soldattorpet skjuts till nästa år.

Än så länge finns Marknadsdagen den 16 augusti kvar i kalendariet men i dagsläget är det för tidigt att ge definitivt besked.

Åtgärderna för social distansering påverkar även besökare till Linnémuseet i Linnéträdgården på liknande sätt som på Linnes Hammarby. Orangeriet i Botaniska trädgården och Tropiska växthuset kommer att vara stängda.

Vi kan ändå glädja oss åt att parkerna och de historiska kulturmiljöerna är tillgängliga för lustfyllda vandringar!

Med varma hälsningar, Eeva Lakomaa, ordf.

Akvarellkurs 2019

Akvarellkonstnären Rosemary Wise håller även i år sin populära kurs vid Hammarby den 31/8-1/9.

Se inbjudan och lämna din anmälan senast 15 juli.

Äppeldagar 22-23 september

Lördagen den 22 – söndagen den 23 september är det äppeldagar på Linnés Hammarby (11-17 båda dagarna).
Då finns det möjlighet att få äpplen mustade! Passa på!

Se information om mängder och priser nedan!

Mängd

Från en liten påse med äpplen upp till tre stora papperskassar. Den övre gränsen för att alla som vill ska få musta. Om det blir väntetider så lämnar man sina äppelkassar med namn och mobilnummer på och så ringer vi upp när det är färdigt.

När är äpplena mogna?

Olika sorter mognar olika fort. Men om äpplet är väldigt syrligt utan någon sötma och om kärnorna är vita betyder det att äpplet är omoget. Om kärnorna är bruna är äpplet moget. Nedplockade äpplen fortsätter att mogna i kassen. Vi rekommenderar att blanda olika sorters äpplen, för bästa smak.
Vilka äpplen kan mustas?
Vi skulle nästan kunna säga att alla äpplen kan mustas. Det spelar ingen roll om de är rostiga, prickiga eller fula i skalet. Till och med ljusbruna fallskador fungerar. Mörka, svårt skadade, mögliga eller ruttna äpplen plockas bort.

Man behöver inte tvätta äpplena. Vi gör det.

OBS! Övermogna och mjöliga äpplen ger ingen bra must och sätter igen våra sildukar. Vi tar oss rätten att inte musta mjöliga eller för dåliga äpplen.

Pris vid mustning

Tre liters bag-in-box med pastöriserad must 95 kronor.
Pastöriserad must i egna kärl 25 kronor liter.
Opastöriserad must i egna kärl 20 kr/liter.

Förvaring och hållbarhet

Bag-in-box, rumstemperatur, över ett år.
Pastöriserad must egna kärl (vi kan inte garantera hållbarhet).
Råmust håller 2-4 dagar i kylen.
Råmust kan frysas in i egna dunkar och plastflaskor som kan frysas in. Fryst must håller hur länge som helst.

Betalning

Man kan betala kontant, swisha eller per faktura.

Med vänliga hälsningar
Per Sternbeck, Pommepomme Äppelmusteri [pommepomme.musteri@gmail.com], 0762-155894

Rågskörd med marknad 19 augusti

Ur programmet:
”Var med vid skörden av råg och när biodlaren slungar honung. Fynda skinn, hantverk, ost, bröd och honung från lokala tillverkare på vår gemytliga marknad. Följ med på visningar av bostadshus, växterna från mormorstid, blomflugor och vilda bin, kålgård och mycket mer. Lär dig mer om garnfärgning, biodling och gå på tipspromenad. Låna 1700-talsdräkter till barnen. Aktiviteter för alla åldrar. Fri entré för 1700-talsklädda.”

Hammarby stod för bästa sensommarvädret. Här har vi några bilder från evenemanget.
Foto: Björn Tingström

Marknad på Hammarby

Det var marknad på Linnés Hammarby den 20 augusti, med otroligt många besökare.
På bilden ser vi Eeva Lakomaa, Gunilla Anderman och Barbro Håkansson.

Foto: Lovisa Sjödin